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The Honorable Joe Courtney 
U.S. House of Representatives 
Washington, DC 20515 
 
Dear Representative Courtney: 
 
Thank you for your letter dated February 18, 2020, asking for clarification of the federal 
income tax treatment of assistance from the Connecticut Foundation Solutions 
Indemnity Company, Inc. (CFSIC). In a letter dated November 20, 2019, we addressed 
whether CFSIC was required to report its assistance to Connecticut homeowners on 
Form 1099.  
 
You quote the following language from our November 20, 2019, letter: “[H]omeowners 
who are reimbursed by CFSIC for previously deducted repair costs must include the 
reimbursed amount in income in the year of receipt.” This language correctly states the 
general rule. Please note, however, that our letter also states that this general rule is 
“subject to the provisions of Section 111, related to recovery of amounts previously 
deducted.” Under certain circumstances, Section 111 permits the exclusion of amounts 
recovered in a tax year to the extent that a previous deduction did not result in tax 
benefit.  
 
You also quote the following sentence from our letter: “[H]omeowners who receive 
reimbursement that exceeds their basis in the property must include the excess amount 
in income.” This language, applicable to situations in which a homeowner has not taken 
a casualty loss deduction, can be misleading in the context of CFSIC’s program.  
 
I’m enclosing a copy of Announcement 2020-5 for your reference. It states that if a 
Connecticut homeowner has not deducted a loss, or to the extent the deduction did not 
result in a tax benefit, CFSIC payments or reimbursements will not be treated as 
includible in gross income. Reimbursed repair costs cannot be deducted or included in 
the basis of a home. 
 
Whether to request an extension of time to file a tax return is a decision each taxpayer 
must make based on their individual circumstances. However, we hope this letter 
clarifies the tax treatment of CFSIC payments so that uncertainty about their treatment 
is not the cause for an extension.  
 
Please note that due to the COVID-19 emergency, we have postponed the due date to 
file and pay any tax due with a return from April 15, 2020, to July 15, 2020. Taxpayers 
don’t need to file any additional forms or call the IRS to qualify for this automatic federal 
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tax filing and payment relief. If they expect a refund, we encourage them to file as soon 
as possible to receive it. 
 
I hope this information is helpful. If you have additional questions, please feel free to 
contact me, or a member of your staff may contact Amy Klonsky, Acting Director, 
Legislative Affairs, at 202-317-6985.  
 

Sincerely, 
 
 
 
 
Charles P. Rettig 

 
Enclosure 



Tax Treatment of Payments Made on Behalf of, and Reimbursements Received by, 
Connecticut Homeowners Affected by Deteriorating Concrete Foundations Containing 
the Mineral Pyrrhotite 

 

 

 

 

Announcement 2020-5 

This announcement addresses the Federal income tax treatment of financial 

assistance provided to Connecticut homeowners for the repair of deteriorating concrete 

foundations due to pyrrhotite.  Pyrrhotite is a mineral that oxidizes in the presence of 

water and oxygen, leading to the formation of expansive mineral products.  Pyrrhotite is 

naturally found in certain stone aggregates used to produce concrete and can cause 

concrete to deteriorate prematurely in certain cases. 

In August 2015, agencies of the State of Connecticut began investigating 

numerous complaints by homeowners concerning the premature deterioration of the 

concrete foundations of their homes.  These agencies concluded that the premature 

deterioration of the concrete foundations was due to the presence of pyrrhotite in the 

concrete mixture used to pour the foundations (deteriorating concrete foundations). 

In response to the agencies’ investigation, the State of Connecticut enacted 

legislation to allow a Connecticut resident owning a home with a concrete foundation 

the option to request a reassessment of the assessed value of the home based on a 
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written evaluation from a licensed engineer indicating the home had a deteriorating 

concrete foundation. 

In 2017, the State of Connecticut mandated the establishment and funding of an 

entity, the Connecticut Foundation Solutions Indemnity Company, Inc. (CFSIC), to 

assist homeowners with the expeditious repair of the most severe cases of deteriorating 

concrete foundations.  In addition to establishing the CFSIC, the State of Connecticut 

authorized the CFSIC to raise funds and augment the monies bonded by the state to 

remedy the issue of deteriorating concrete foundations. 

In January 2019, the CFSIC began accepting applications from homeowners 

seeking financial assistance to repair their deteriorating concrete foundations.  All 

claims require a contract between the homeowner and a contractor for repair or 

replacement of the foundation.  The contract must set forth the total cost of repair.  The 

CFSIC pays the lesser of:  (1) the expenses pertaining to the repair of the crumbling 

foundation to a structurally safe level, or (2) $175,000, per residential building.  There 

are two types of claims that homeowners can make.  The first type of claim requests 

that the CFSIC pay the contractor directly, on behalf of the homeowner, for eligible 

expenses before and during the performance of the repair work.  The second type of 

claim requests that the CFSIC reimburse the homeowner directly for eligible expenses 

previously paid to the contractor.  Payments under both types of claims commenced in 

2019. 

Guidance published in 2017 and 2018 by the Department of the Treasury and the 

Internal Revenue Service (IRS) provided a safe harbor that allows a homeowner, under 
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certain conditions, to treat amounts paid to repair damage to a personal residence with 

a deteriorating concrete foundation as a casualty loss under section 165 of the Internal 

Revenue Code (Code) so long as the taxpayer was not fully reimbursed by insurance or 

otherwise before filing a Federal income tax return for the year the loss was sustained.  

See Revenue Procedure 2017-60, 2017-50 I.R.B. 559; Revenue Procedure 2018-14, 

2018-9 I.R.B. 378. 

If a Connecticut homeowner who paid amounts to repair damage to a personal 

residence with a deteriorating concrete foundation has claimed a deduction under the 

safe harbor or otherwise on an original or amended Federal income tax return for an 

earlier taxable year, then payments received by the homeowner from the CFSIC in a 

subsequent taxable year must be included in the homeowner’s gross income in the 

Federal income tax return for the subsequent taxable year to the extent the deduction 

claimed for the earlier taxable year resulted in a Federal income tax benefit.  See 

section 111 of the Code.  For example, if a homeowner claimed a deduction of 

$125,000 for such amounts in an earlier taxable year and the entire deduction resulted 

in a reduction in Federal income tax from the tax that would apply without the deduction, 

a $125,000 recovery must be included as gross income in the homeowner’s Federal 

income tax return for the subsequent taxable year. 

Existing guidance does not specifically address the Federal income tax treatment 

of a payment made by the CFSIC to a Connecticut homeowner who has not claimed a 

Federal income tax deduction for amounts paid to repair damage to a personal 

residence with a deteriorating concrete foundation. 
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If a Connecticut homeowner has not claimed a Federal income tax deduction for 

amounts paid to repair damage to a principal residence under the safe harbor or 

otherwise, or to the extent such a deduction did not result in a Federal income tax 

benefit, payments from the CFSIC to contractors (on behalf of the homeowner) or 

reimbursements paid to the homeowner will not be treated as includible in gross income 

of the homeowner in the year the payment or reimbursement is paid.  Reimbursed 

repair costs cannot be deducted or included in the basis of a home. 

For further information regarding this announcement, contact Martin Osborne of 

the Office of Associate Chief Counsel (Income Tax & Accounting) at (202) 317-7006 

(not a toll-free call). 

 


